Поиск по этому блогу

четверг, 4 февраля 2016 г.

Класна година на тему: "Сімейні цінності"

     Згідно з планом виховної роботи, в рамках формування  у дівчат культури сімейних відносин, для учениць групи №7 з професії «Офісний службовець (бухгалтерія); секретар керівника (організації, підприємства, установи
ДНЗ «Одеський центр професійно-технічної освіти», класним керівником
Полоз Л.О., 05 лютого 2016 року була проведена класна година на тему «Сімейні цінності».

Мета класної години: виховання культури сімейних відносин.

Завдання: визначити установки і ціннісні орієнтації молоді, пов'язані із створенням сім'ї; розкрити деякі причини складності сімейних відносин; приділити увагу ролі чоловіка і жінки у створенні сімейного вогнища; ознайомити з дисгармонійними типами сімей; провести практикум.

Підготовча робота: підібрати літературу; проконсультуватися з психологом; підготувати і роздрукувати завдання і тести; організувати обробку результатів завдань.

Учасники: класний керівник, майстер виробничого навчання, учні.

Форма проведення класного години: бесіда-практикум.

Епіграф: «Сім'я - це маленький всесвіт. Жити в шлюбі - це велика, ні з чим не порівняна праця. Для цього потрібна величезна духовна культура, духовна підготовка, школа мудрості» (В.А. Сухомлинський).

Хід заходу

     Сім'я дійсно схожа на маленьку всесвіт, вже хоча б тому, що вона теж сповнена загадок. Багато сімейних загадок людство вирішує досі. Чому саме цю людину ми вибираємо супутника життя? Чому пара молодих, а іноді і не дуже молодих людей вирішує одружитися? Чому приходить і йде любов - почуття, яке вважається стрижнем подружжя, початком всіх початків сімейного життя? Чому це почуття так необхідно в сімейному житті? Чому одна сім'я витримує, вирішує більшість загадок-проблем сімейного життя, а човен інший розбивається про банальні турботи сімейного побуту? Про це та інше ми і поговоримо з вами сьогодні.
     Все в цьому світі починається з любові. І тим більше сім'я. Адже саме любов є джерелом доброти і всього піднесеного, того теплого і світлого, що є на нашій землі. Але, як казали мудрі люди минулого: «Не насититься око зором, руки справою, розум знаннями, а серце любов'ю». Людина не може жити лише одним цим почуттям. І природний, і духовний світ людини настільки різноманітний (людині необхідні інтелект, придбання нових знань, вражень, розвиток свого професіоналізму і т. д.), що справляє вплив на всі сторони людського життя, в тому числі і на любов. Тому в цій всесвіту під назвою «любов» і виникає маса загадок і проблем.
      «Ніякої драми, нічого хвилюючого немає ні в чому, окрім людських взаємин» - так писав Антуан де Сент-Екзюпері. І це дійсно так, тому що той потік спілкування, в якому постійно знаходиться людина, приводить його до багатьох драмам, у тому числі і сімейним. Люди різні, дві неповторні індивідуальності на основі почуття любові об'єднуються у сімейний союз. Ми часто чуємо таку фразу: «Хоч би в сім'ї відпочити від проблем». Так чого ж шукають люди в сімейному житті, на що сподіваються?
     Багато жінок мріють про чоловіка, який буде любити тільки їх, ніколи ні на кого не гляне, буде поважати і цінувати тільки її, єдину і т. д. Треба зауважити, що і чоловіки в більшості своїй мріють про жінку, яка вдячна йому за турботу, буде вважати його наймудрішим, потрібним, корисним, коханим і шанованим. Кожен чоловік сподівається стати королем у своєму сімейному царстві, а жінка - королевою.
     Так, але як щодо підданих, тих, хто облаштовуватиме сімейний побут? Думаю, що ці дві ролі в сім'ї необхідно поєднувати, притому розумно. Інакше - те, про що ми говорили з вами на початку, - загадки і проблеми. Щоб зберегти мир і злагоду в «королівстві», необхідно вирішувати багато життєво важливі проблеми. І в першу чергу не слід забувати про те, що сучасна жінка, домігшись рівноправності, повинна завжди пам'ятати про тих відмінностях, які в чоловіку і жінці передбачила сама природа.
     Далеко не легка сімейна ноша жінки. Стародавні індійці говорили, що «хороша дружина - це шість осіб в одному». А враховуючи сучасні навантаження жінки, скільки ще ролей ми можемо їй додати?! Вже точно не одну. Так, сучасна жінка може багато чого. Мабуть, саме тому багато чоловіків, вихваляючи жіноче рівноправ'я, намагаються перекласти на її плечі якомога більше відповідальності за сім'ю (бут, зайнятість на роботі, виховання дітей тощо). До великих фізичних перевантажень додаються і психологічні. А вже всі разом узяте переносити жіночому організму часто буває не під силу.
     До того ж жінка, усвідомлюючи високі результати своїх зусиль і високо оцінюючи себе, рано чи пізно приходить до заниженою оцінкою ролі чоловіка в сім'ї. Починаються докори і невдоволення. Часто це призводить до того, що завищена жіноча самооцінка і її високе службове становище принижують чоловіка, позбавляють його можливості проявити свої здібності, розум і талант.

Проведення тестування.

                     Оцініть перераховані фактори за п'ятибальною системою:

1. Сімейний затишок. 
2. Спільність поглядів. 
3. Матеріальне благополуччя.
4. Сексуальна близькість. 
5. Звичка один до одного. 
6. Подружній обов'язок. 
7. Любов до дітей. 
8. Взаємна турбота подружжя.
9. Загальна житлова площа
10. Культурний рівень подружжя.

     Зазвичай молоді люди завищують значення емоційних факторів для сімейної стійкості. Вони представляють для себе сімейні цінності лише ідеально, тому романтизують шлюб. І їхні невдачі у шлюбі пов'язані з власним невіглаством у питаннях сімейних відносин.

     Міра задоволеності відносинами в шлюбі залежить ще і від тих мотивів, з яких люди вступають у шлюб. Більш міцні шлюби засновані на спільних інтересах і потребах.

Комментариев нет:

Отправить комментарий